Ana Sayfa arrow Tüm Kitaplar arrow "Esir Şehrin" Mutfak Kültürü – Mütareke Dönemi İstanbul Mutfak Kültürü 1918-1922
"Esir Şehrin" Mutfak Kültürü – Mütareke Dönemi İstanbul Mutfak Kültürü 1918-1922 Yazdır e-Posta

I. Dünya Savaşı sonunda esir düşmüş bir şehrin mutfağını ve yeme içme kültürünü ortaya koyan bu çalışma, İstanbul’un İtilaf Kuvvetleri’nce işgal edilmesinin 100. yılına aylar kala okurlarıyla buluşuyor. Mütareke Dönemi’nde İstanbul’un iaşesinden işgal zamanında İstanbul halkının yokluklarla mutfakta nasıl mücadele edip çözümler ürettiğine, dönemin yemek kitaplarında İstanbulluların yeme içme kültürünün incelenmesinden Beyaz Ruslar’ın İstanbul mutfağına ve sosyal yaşamına bıraktığı izlere, saray mutfağından Sultan Vahdettin’in sofrasına kadar birçok başlığı bir araya getirerek zengin ve derin bir yemek tarihi çalışması ortaya koymaya çalışan yazar, dönemle ilgili önemli birincil kaynakların bilgisini de okurlara sunuyor. Bu birincil kaynakların arasında en çarpıcı olanı, yemek tarihi çalışanların özellikle ilgisini çekecek olan, Sultan Vahdettin’e sunulan yemeklerin gün gün kaydının tutulduğu defterdir. Bu defter Osmanlı arşivlerinde bir benzerine daha önce ulaşılamamış olması açısından oldukça dikkat çekicidir. Ayrıca bir Osmanlı feministi olan Ulviye Mevlan’ın Mükemmel ve Mufassal Aş Ustası isimli yemek kitabı ve Hüseyin Hüsnü’nün Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler kitabı gibi dönem mutfağını yansıtan yemek kitapları incelenerek Mütareke Dönemi İstanbul mutfağının çerçevesi oluşturulmuştur. İmparatorluğun yemek kültüründen Cumhuriyet’e nelerin miras kaldığının izlerinin takip edilebileceği bu kitap yemek tarihi çalışmalarına bir katkı niteliğindedir.


Satın Al

Künye

Kitabın Adı:

"Esir Şehrin" Mutfak Kültürü – Mütareke Dönemi İstanbul Mutfak Kültürü 1918-1922

Yazan:
Aylin Doğan
Dizi Adı:

Tarih: 225

Baskı Adedi:

100

Yayın Yılı:

2018

Sayfa:

312

Ebat:

16 x 24 cm.

Kağıt:

Enzo 70 gr.

Kapak:

Çağlar Yalçın

Cilt/Kapak:

250 gr. Mat, Amerikan Bristol, 4 renk

ISBN/Barkod:

 978-605-2380-40-6

Fiyat:

75,00 TL

İÇİNDEKİLER

Tablolar Listesi

Ekler Listesi

Kısaltmalar Listesi

Teşekkür

Önsöz

Giriş

Mütareke Dönemi İstanbul’una Genel Bakış

Mütareke Dönemi İstanbul’da Yaşanan Nüfus Hareketliliği

Mütareke Dönemi’nde İstanbul’un Sosyal Hayatında Yaşanan Değişimler

Mütareke Dönemi İstanbul’un İaşesi

İstanbul’un İaşesi

Savaş ve Mütareke Dönemi’nde İstanbul’un İaşesi

Mütareke Dönemi’nde İstanbul’da Yaşanan Hayat Pahalılığı ve İhtikâr

Pahalılık ve İhtikârla Mücadele

Mütareke Dönemi’nde İstanbul Gıda Piyasası

Piyasadaki Gıda Maddeleri

Tahıl ve tahıl ürünleri

Yağlar

Şeker

Pirinç

Bakliyat

Et ve balık

Kahve-çay

Süt ürünleri

Meyve ve sebze

Piyasada bulunan diğer ürünler

Lüks gıda maddeleri

Dünya Savaşı ve Mutfağa Etkileri

Mütareke Dönemi İstanbul Mutfağı

Dönem Mutfağını Yemek Kitaplarından Okumak

Mükemmel ve Mufassal Aş Ustası

Ev Hanımının Kolay Yemekleri

Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler

Memurlar Arasında Tasfiye

Aşçı Mektebi

Evde Aşçı Kadın Yahut Mükemmel Yemek Kitabı

Yokluk ve Sefalet: Mutfakta İktisatlı Yemekler ve İkame

Zenginlik ve Sefahat: Alaturka ve Alafranga

Rasyonel Mutfak: Fenn-i Tabahat

Mütareke Dönemi’nde Osmanlı Saray Mutfağı

Saray Mutfağında Malzemeler

Tahıl ve tahıl ürünleri

Bakliyat

Yağlar

Et

Balık

Kümes ve av hayvanları

Süt ve süt ürünleri

Şeker ve diğer çeşniler

İçecekler

Meyve

Sebze

Saray Mutfağında Yemekler

Çorbalar

Yumurta yemekleri

Et yemekleri

Sebze yemekleri

Hamur işleri

Pilavlar

Tatlılar

Mütareke Dönemi’nde İstanbul’da Yeme- İçme

Dışarıda Yemek: İstanbul’da Yeme İçme Mekanları

Yeme İçme Mekânlarında Rus Etkisi

Sofra Düzeni ve Adabı

Sonuç

Ekler

Kaynakça

Genel Dizin

Yemek Konulu Dizin
 
< Önceki   Sonraki >

Yazarlarımızdan

Vitali Hakko Vitali Hakko
Vitali Hakko (d. 1913, İstanbul Türkiye - &...Devamı...
Murat Kasapsaraçoğlu Murat Kasapsaraçoğlu
Murat Kasapsaraçoğlu, 1984 yılında Denizli’de ...Devamı...
Diren Çakmak Diren Çakmak
1 Kasım 1977’de Adana’da doğmuştur. Ortaokul ...Devamı...