Hürriyet Partisi (1955-1958)

Çalışmada, Cyril Edwin Black’in çağdaşlaşma yaklaşımı rehberliğinde, Hürriyet Partisi (1955-1958) incelenmektedir. Türk siyasal hayatında kısa süreli varlık gösteren Hürriyet Partisi’nin Alfred Müller-Armack’ın kavramsallaştırdığı anlamda sosyal piyasa ekonomisini savunan Türkiye’deki ilk parti olduğu iddia edilmektedir.

1 Nisan 1954 tarihinde yayın hayatına giren, Batı-Doğu kutuplaşmasında Türkiye’nin yerinin Batı bloğu içinde olduğunu savunan akademisyen dergiciliğinin istisnaî örneği olan Forum Dergisi tarafından desteklenen Hürriyet Partisi akademisyen particiliğinin istisnaî bir örneğini sunmaktadır. Hürriyetçileri şu yeminleri ile anmak gerekir:

"Biz, Hürriyet Partililer, demokrasi ve hürriyet rejimine sadık kalacağımıza, insan hakları ve demokratik müesseselere saygı göstereceğimize, vatandaşlar arasında parti farkı gözetmeyerek memleket ve millet menfaatlerini parti menfaatlerinin daima üstünde tutacağımıza, iktidarı muhafaza için hürriyetleri tahdit ve tahrip yollarına asla sapmayacağımıza, tarih ve Türk Milleti önünde and içeriz."


Satın Al

Künye

Kitabın Adı:

Hürriyet Partisi (1955-1958)

Yazan:

Diren Çakmak

Baskı tarihi

2016

Dizi Adı:

Tarih - 141

Baskı Adedi:

100

Sayfa:

535

Ebat:

13,5 x 21

Kağıt:

Enzo 70gr.

Kapak:

Bora Gürsoy

Cilt/Kapak:

250 gr. Mat, Amerikan Bristol, 4 renk

ISBN/Barkod:

978-605-9022-63-7

 

İçindekiler

KISALTMALAR

ÖNSÖZ

GİRİŞ

I KURAMSAL YAKLAŞIM VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE

II ALFRED MÜLLER-ARMACK'IN SOSYAL PİYASA EKONOMİSİ KURAMI

III HÜRRİYET PARTİSİ'NİN DOĞUMU VE ÖLÜMÜ

IV HÜRRİYET PARTİSİ'NİN PROGRAMI ÜZERİNE NOTLAR

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

KAYNAKÇA

DİZİN